Friday, 13 January 2012

^ TIDAK ADA ISTILAH LAMBAT KALAU NAK JADI FAQEH^

ARTIKEL YANG SANGAT BERMAKNA UNTUK LEBIH BEJAYA DAN TIDAK PUTUS ASA. YANG PENTING KEMAHUAN. JOM BACA!!!!!!!!! =)p/s : xda halangan nk bejaya . muda ke tua ke. janji kemahuan tu  =)
KESAN DI PERLI :-)

Abu Zakaria Al Ansori rohimahuLLAH seketika di Bagdhad (pd waktu ini beliau belum 'alim), beliau lalu di sebuah lorong yg terdapat 'org2 kampung sedang bersembang di warung' lalu mem'perli' beliau dgn kata2 :' Wahai Syaikhul Islam!! Mari bersama kami!..'. Mendengar kata2 ini Abu Zakaria fhm bhw beliau 'sdg diperli, krn beliau tahu bhw beliau tiada ilmu&jahil'. 

Hanya bermula drpd 'PERLI mereka itu gelaran yg di tujukan Syaikhul Islam'..

Maka beliau berkata :' Demi ALLAH! Aku akan menjadi Syaikhul Islam!'. Sejak itu, beliau mula bersungguh2 belajar, menuntut ilmu dgn GURU2, merata tempat..sedangkan pd waktu itu beliau telah berusia '45 tahun' bukan 5 tahun ya...:-) sehingga 'kini' beliau menjadi seorang yg dikenali sbg ' AL IMAM HAFIDZ SYAIKHUL ISLAM ABU ZAKARIA AL ANSORI ' antara rujukan yg masyhur sehingga akhir zaman..walaupun hayatnya telah pergi selamanya..

Jadi, jangan jadikan alasan usia muda atau tua dan sebagainya sbg penghalang utk kita ' isi dada, hati, fikiran kita dgn ILMU '...Sesungguhnya tidak sama org yg berilmu dgn tiada ilmu..paling kurang 'kita ada ILMU utk bekalan diri sendiri' ..insyaALLAH..

p/s : iika lepas ni kalau di perli kawan2 perkara baik..usahakan spt yg di perli tu je lah :-)..jika pula kita diperli dgn sesuatu yg 'tidak baik' usahakan utk 'berlepas diri dari perkara yg tidak baik itu'..mudah saja utk jadi manusia yg berguna..semuanya POSITIF..insyaALLAH..

No comments:

Post a Comment